Ako si vybrať správny odpudzovač pre domov a záhradu – tipy na efektívnu ochranu pred škodcami.

Ako si vybrať správny odpudzovač pre váš domov či záhradu

Trápia vás škodcovia alebo parazity? Každý druh škodcu v domácnosti alebo okolo domu narúša pohodlie bývania, je rizikom z hľadiska poškodenia majetku a môže nepriaznivo vplývať aj na zdravie členov domácnosti. Výber vhodného odpudzovača eliminuje všetky riziká – efektívne ochráni váš domov alebo záhradu, zaistí bezpečnosť vašej rodiny a domácich miláčikov. Ako postupovať pri výbere odpudzovača?

Odpudzovače – pachové alebo elektronické

Pachové odpudzovače sú vyrobené na jednoduchom princípe arómy, ktorá je pre daný typ škodcu nepríjemná. Tieto pachy sú síce nepríjemné pre škodcov, ale nedetekovateľné pre ľudí. Ich dosah sa vzťahuje len na priame okolie aplikácie, po čase účinnosť pachových odpudzovačov klesá. Výhodou je ich nízka cena a veľký výber podľa druhu škodcu.

Druhú skupinu tvoria elektrické odpudzovače. Ide o elektronické zariadenia vysielajúce do okolia ultrazvukové vlny. Vlny sú pre škodcov veľmi nepríjemné a do rádiusu vysielania signálu nevstúpia. Možné je kúpiť rôzne druhy týchto zariadení, ktoré odpudia všetkých škodcov od hmyzu cez hlodavce až po divoké zvieratá. Jednorazová investícia do elektronického odpudzovača sa oplatí vzhľadom na vysokú účinnosť a dlhodobú ochranu. Elektronické odpudzovače sa môžu napájať rôznymi spôsobmi:

  • Napájanie zo siete: Vhodné pre trvalé umiestnenie v blízkosti elektrickej zásuvky.
  • Batériové napájanie: Poskytuje flexibilitu a možnosť použitia na miestach bez prístupu k elektrine. Využiť sa dajú na terase, prípadne v záhrade.
  • Solárne napájanie: Ekologická a úsporná voľba, vhodná pre vonkajšie použitie.

Odpudzovače – účinnosť voči škodcom a dosah

Pre úspešnosť zásahu voči škodcom je nutné v prvom rade zistiť, aký druh ohrozuje váš domov alebo záhradu. Každý typ odpudzovača je účinný proti špecifickým druhom škodcov. Uistite sa, že vami vybraný odpudzovač bude proti škodcovi účinkovať.

Potrebujete proti škodcom ochrániť miestnosť alebo okolie domu? Podľa veľkosti chránenej plochy vyberte odpudzovač s dostatočným dosahom účinnosti. Následne v závislosti od dosahu odpudzovače umiestnite zariadenie alebo prípravok na vhodné miesto. Pre komplexnejšiu ochranu môžete použiť kombinované prostriedky – elektronické i chemické odpudzovače.

Sú odpudzovače bezpečné pre ľudí a domáce zvieratá?

Túto otázku vyriešte ešte pred použitím prípravku či zariadenia. Overte si neškodnosť odpudzovača na zdravie ľudí. Niektoré odpudzovače môžu nepríjemne pôsobiť na domáce zvieratá, a preto je ich nutné inštalovať na miesta, kde sa nepohybujú. Uprednostnite ekologické a netoxické odpudzovače, ktoré neškodia životnému prostrediu.

 

 

 

Nákupný košík
Návrat hore